2010. február 10., szerda

Szobában tartható bonsai 1

Sokan vagyunk úgy,hogy az ősztől tavaszig lévő időt nehezen viseljük kedvenc fáink nélkül.Íme pár fajta amit bevihetünk a szobába.Természetesen alaposan utánna járva melyik mit szeret bent a lakásban is.
Szobapuszpáng vagy japán bukszus ( buxus harlandii )
Kamélia (carmellia japonica )
Borágófa ( carmona retusa )
Fikusz
Törpe narancs ( fortunella hindsii )
Fuchsia
Gardénia (gardenia jasminoides )
Selyemmirtusz (lagerstroemia indica )
Sétányrózsa (lantana camara)
Barbadoszi cseresznye (malpighia coccigera)
Narancsjázmin (murraya paniculata)
Jabutikaba (myrciaria cauliflora )
Mirtusz (myrtus communis )
Olajfa (olea europea)
Gránátalma (punica granatum)
Azálea
Szagerécia (sagerethia theezans )
Ezercsillag fácska (serissa foetida )
Kinai szil (ulmus parvifolia)

4 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

Szia!
Na nem akarok túl okos lenni, de gyorsan el szeretnék oszlatni egy kereskedők által terjesztett tévhitet. Olyan, hogy szobában tartható bonsai igazából nem igen van. Ez úgy lehet igaz, hogy szobában teleltethető. De a fikuszon, kamélián kívül ezeket erősen megviseli a lakásban telelés. Kínai szilt, olajfát, gránátalmát pedig meg se próbáljátok bent teleltetni, mert nem biztos, hogy túlélik. Serissa szintén necces. Olajfa, gránátalma, serissa abszolút mediterrán növény, ott télen -5, 0, +5 fok körül van a hőmérséklet, ezt leginkább két ablak között, vagy fűtetlen, de világos helyiségben tudjuk produkálni. Kínai szilt én a magam részéről kint teleltetem, teljesen betakarva. Ha biztosra akarsz menni, egy kis üvegház szerű valamit lehet barkácsolni előtetőnek való, kamrás polikarbonát lapokból.
Nekem szobában egyedül a fikusz bírja, de ő is csak úgy, hogy szép hosszú vízhajtásokat hoz, amit tavasszal teljesen le kell vágni. 10 fok körül már ezek a növények mennek ki és egész késő őszig kint vannak. Egész más állapotban vannak, mint egy szobában tartott növény. Ficus retusáim például nyáron simán kint vannak a tűző napon, amit egész apró levelekkel hálálnak meg.
De abba is hagyom az okoskodást.
Az pedig teljesen érthető, hogy télen keressük a lehetőséget, hogyan lehetne mégis bonsaial foglalkozni. Egyébként kiválló téli elfoglaltság a suiseki...
Üdv! Szép napot!
Tóth-Szabó Balázs

Jóna Judit írta...

Szia!
Nálam a Carmona kiválóan telel a szobában vitrinben, fénycsővel világítva. Mind a 4 szépen hajt, és folyamatosan virágzik is. A Sagaretia is nagyon jól viseli így a szobát. Nem fejlődik olyan fergeteges módon, de nem is sínylődik.
A kínai szileket én is fűtetlen helyen teleltetem.

Tóth-Szabó Balázs írta...

Szia!
Szobában teleltetés rákfenéje, hogy a magas hőmérséklet mellé megpróbálunk megfelelő páratartalmat és napsütést, illetve megvilágítást produkálni. A vitrinben tartott növényeidnél Te is ezt csinálod. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen mindannyian próbálunk egy-egy megszeretett növényt minél jobb kondiban tartani. De azért hozzá tartozik az igazsághoz, hogy minden növénynek megvan a nyugalmi periódusa a hűvös évszakban, ami nálunk hóval, faggyal kísért tél, tőlünk délre fagymentes hideg. Ez idő alatt a növény tápanyagot készít és raktároz, ami aztán a melegedés hatására megindul a rügyek felé (tavaszi metszésnél könnyen észlelhető, mikor izzadnak a vesszők). Ha télen melegben van a növény és még meg is kapja a párát és napfényt, akkor joggal érzi úgy, hogy tavasz, sőt nyár van. Kimarad a nyugalmi periódus, ami a tápanyag felhalmozáshoz szükséges. Sajnos sok ilyen álmatlan éjszaka meg fogja viselni. Nekem is volt Carmonám, első telét suobában töltötte, akkor nem sok hiányzott neki, hogy elpusztuljon. Tavasztól, őszig szépen rendbe jött a kertben, a következő telte két ablak között töltötte, az szemmel láthatólag jobban esett neki. Ezért mondom, saját tapasztalatból, hogy meg kell próbálni az eredeti élőhely szerinti téli körülményeket produkálni, ami sok növény esetében sajnos nem a szobai klíma.
Na de, hozott anyagból dolgozunk! Viszont teljesen jó, hogy vannak ilyen fórumok, ahol tapasztalatot tudunk cserélni!
Ficus retusával próbálkoztál már?
Balázs

Jóna Judit írta...

Az az igazság, hogy fagymentes helyen tudnám teleltetni a Carmonáimat is, de nem mertem fölvinni. Az alapján, amiket olvastam, kevés neki az az 5 fok körüli hőmérséklet, amit még tudnék biztosítani. Ezért is döntöttem inkább a vitrin mellett. Ide pedig inkább azért írtam meg, hogy nekem ez így bejött, mert sokan megveszik, aztán hamar odalesz, és így hátha lesz másnak is sikerélménye. Főleg azoknak segítség, akiknek nincs kert, nincs erkély, csak a fűtött bérházi szoba.
Ficusom van, de csak valószínű, hogy retusa, arra nem esküdnék meg. Ő is vitrinben telel. Nálam ő bírja a legkevésbé a szobai telet. Úgy elvegetál, épp kibírja. Aztán tavasszal, ha kikerül, akkor teljesen beindul, alig bírom kordában tartani:) Viszont tavaly vitrinben volt kint is, nem tudom, idén el merjem-e hagyni.
Üdv
Judit