2010. április 29., csütörtök

Bonsai kultúra elterjesztése II.

Mai napon tettem fel 10 fámról képet 2 megjegyzésben.Eddig (23,00)22o-al több a nézettségi számláló a reggelihez képest.46 illető klikkelt ide ,a világ több pontjáról.Ebből 37 !!!!!!!! magyar.
Mégis egyetlen egy darab megjegyzés sem jött.
Még olyan sem,hogy "szép,nem szép"
Miközbe más blogokban csak úgy repkednek a megjegyzések

Így nehéz elterjeszteni valamit "ha bort iszunk és vizet prédikálunk"

Tisztelettel

6 megjegyzés:

Hirth János írta...

Szia! Nekem tetszenek a fák,csak most jutottam el az oldaladra!Tudom mennyi munkád van benne! Üdv. Janó

Tóth-Szabó Balázs írta...

Szia Isti!
Igazad is van! Nem akartam szó nélkül elmenni a fáid mellett, de még nem volt időm. Jó, mondhatod, persze a saját blogomon közben írogattam...
Általánosságban szerintem Te is azzal küzdesz, amivel mindenki eleinte, hogy nem mer vágni. Ezt követi a következő fázis, a túlzott bátorság. :-)
Szóval szerintem kicsit fésüld át növényeket, válaszd ki a fa struktúráját, döntsd el egyértelműen melyik az eleje, fő ágak, hangsúlyok.
A nyír határozottan jó, de túl szimmetrikus. Ilyet nem fogsz találni a természetben, mert minimum a fa északi oldala gyengébb. Ezt is érdemes szem előtt tartani.
A kínai sziled pedig olyasmi, mint ami nekem is van. Tipikus tömegcikk, ami jó alap egy rendes növényhez, de bátran ki kell szedni a rossz helyzetű ágakat és ha kell újra felépíteni a fát. Nagyon szép a gyökere és a törzs vonalvezetése, de érdemes kipucolni.
A fekete fenyőd tetszik a legjobban! Régi tűket le kell gyorsan szedni. Én kb 2-3 mm-nyire szoktam levágni, így a levéltőben lévő esetleges rügyeket nem szakítom ki, a maradék kis 2-3 mm meg kb 2 hónap alatt leszárad. A törzs sokkal több fényt fog kapni és kihajthatnak a rajta lévő rügyek. Itt is igaz, hogy ki kell levegősíteni, ledrótozni. De szerintem ez a legígéretesebb darab az összes közül!
Tévedtem, mert a larixot is irígylem. Csak be kéne drótozni...
A háromerűek közül a kicsi a teljesen OK, a nagyobbat hagynám fejlődni, mert aránytalan a magassága a vastagságához.
A kolkwitzia-t nem ismerem, de jó a gyökere!
Gyertyánt én áttenném egy más tálba. Esetleg egy kerek dob tál jobban illene hozzá. Vagy nézd meg ezt: http://sandor-papp-bonsai.blogspot.com/2009/12/chuhin-soro-min-winter.html
Papp Sanyi Carpinus Coreana-ja. Ilyesmi tál is passzolna hozzá.
Levélmetszés? Szoktad? Lassan itt az ideje. Május vége felé. Csodákra képes a gyertyánnál, juharnál. Na ezt csak azért, mert levélmetszés után rakhatnál fel pár fotót ezekről, kicsit jobban körbe járva őket, több oldalról.
További szép napot és levéltetű mentes tavaszt!
Balázs

Rab István írta...

Szia Balázs
Látod,ilysemivel már tud mit kezdeni egy kezdő bonsaios mint én!!!!
Ehhez a hozzászóláshoz GRATULÁLOK,köszönöm

Tóth-Szabó Balázs írta...

;-)

Rab István írta...

Így össze lehet tartani.De sok ember van itt aki ÉRT hozzá.De kevés szól hozzá ehhez ilyen formába.Így,hogy eröltessem az összetartást bonsai körökben?
Shohinmaffia SEGÍTS :))))))

a shohinmaffia írta...

Itt a shohinmaffia!
Mi is azzal küzdünk, hogy a hitcounter felfele pörög, de valami rejtéjes oknál fogva még mindíg csak igen kevés a pályázat....
A shohinmaffia szívesen segítene, ha végre megalakulhatna!
Ahelyett hogy az emberek pályáznának, csak azok az emilek érkeznek a fiókba, akik a vip tagságukat várják el - fogalmam sincs milyen alapon. SENKI NEM ÉRTI, HOGY A MAFFIÁNAK NEM LESZ VEZETŐSÉGE, mert pl nem klub....
De ez máslapra tartozik.