2013. október 14., hétfő

Ültető közeg .

Második éve használok zeolitot ültetőközeg keverékeként. Nem a macskaalmos verziót ,hanem egy másik zsákos kiszerelést .
Idei évem megfigyelése ,hogy azok a növényeim amelyekek zeolit - virágföld keverékbe voltak ültetve NEM FEJLŐDTEK.meglévő rügyeiket kibontották ,de új hosszú hajtásokat nem hoztak .Ezek juharok , galagonya és szil bonsaiok voltak .Egy kivétel volt .Ez a Kinai szil . Ő minden további nélkül az átültetés után hozta a hajtásait ,besűrűsödött a lombkorona.
A többi növény mely ,sóder - virágföld  vagy más keverékbe voltak ültetve szép hajtásokat hoztak .
Pontos okot magyarázatot nem tudok adni . Nem vagyok LABORÁNS ,de a tények magukért beszélnek .

5 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

1. az okot szerintem ne a zeolitban keresd
2. egy év tapasztalata még nem reprezentatív felmérés
3. kontroll csoport nélkül nem lehet biztosat állítani

Földkeveréket készíteni úgy érdemes, ha az összetevők azonos szemnagysággal bírnak, ellenkező esetben a közeg összeáll, vagy szét osztályozódik. Ha a zeolitot kevered a virágföldhöz, feltehetőleg a zeolit szemcsék keverednek a földbe, de alapvetően a föld szerkezete dominál, ergo a zeolit semmilyen szerkezeti hatással nem bír a kevert közegre. Igaz ugyan, hogy az ásványi anyag összetételét megváltoztathatja, de a zeolit van annyira semleges, hogy ez sem szól bele a földbe.

Én kb. 3-4 éve használok zeolitot, liaporral és kaviccsal keverve, tőzeggel fűszerezve. Tálban nevelt bonsaiok esetében akadamát is zeolittal és liaporral soványítok. Bizton állítom, hogy a növekedést nem befolyásolta, de volt olyan növényem, ami jobban, volt ami kevésbé növekedett. Én a tápozásnak, gyökérfejlődésnek tudom be. Esetleg egy-egy rossz öntözés is tud olyan károkat okozni, amit ki kell hevernie a növénynek és addig nem fejlődik. Fenyők esetében a keverék olyan jól működik, hogy volt olyan augusztus elején kényszerből átültetett fenyőm, ami szeptemberre akkora gyökereket hozott, hogy kilógnak alul a cserépből.

Gondold végig, hogy az adott növényekkel mi történt. Pl. a beültetés mellett kaptak-e gyökérmetszést, vagy volt-e valamilyen kártevője, betegsége.

Végül, ha kísérletezni akarsz és azt szeretnéd tényként közölni, akkor javaslom, hogy több 1 éves magoncot, magról vetett friss növényt, ültess el különböző közegekbe, de minden mást csinálj ugyan úgy. Vagyis egyszerre kapják ugyanazt a tápot, locsolást, metszést. Én is kíváncsi lennék rá, hogy mi az eredménye.

Rab István írta...

Van háromerű juharom amit tavaly átültettem gyökérmetszéssel .A bonsaiokat zeolit-virágföld keverékbe tettem .A prebonsaiokat sima virágföldbe .A prebonsai hozta a hosszú hajtásait .A bonsaiok semmit.

Tóth-Szabó Balázs írta...

OK. Értem, amit írsz, de nekem nincsenek ilyen szintű negatív tapasztalataim. És Te most almát akarsz körtével összehasonlítani, mert a prebonsai-od feltehetőleg nagy edényben van, míg a bonsai tálban. Nem?

Rab István írta...

Van Prebonsaiom lapos cserépedényben is ,http://rabi-bonsai.blogspot.hu/search?updated-max=2013-07-24T12:05:00%2B02:00&max-results=10
Ez is szép hosszú hajtásokat hozott . ÉS mindkettő " alma "

Tóth-Szabó Balázs írta...

Akkor összegezve: neked nem vált be.