2010. február 4., csütörtök

ELSŐSEGÉLY BONSAIOKNAK !!!

Mindenki járt már biztos ugy,hogy a kedvenc fája ,vagy épp egy másik,elhullajtotta leveleit.Nem megfelelő tartás,huzat,öntözés kimaradás miatt.
Most én is így jártam egy kinai fagyal (Ligustrum sinense)fámmal.
Az öntözés kimaradt,majd elhullajtotta leveleit.De szeretném megmenteni.

Így egy inkubátor sátorba tettem.Alaposan megöntöztem előtte és beletettem egy átlátszó zacskóba.
Teljesen bekötöttem.

Világos helyre tettem.Majd 2-3-4 naponta kinyitom megnézem.
Ha van új hajtás,rügy ,él a fa.De ha penészes ág van rajta az elhalt.Le kell vágni.
Amennyiben van levele próbáld meg azokat NE hozzáérinteni a zacskóhoz.Én már jártam úgy egy fikusszal,hogy a meglévő levelei amik hozzáértek,bebarnultak és lehullottak.

16 megjegyzés:

vasile_laci írta...

Igen Istvan , jo modszer, en mar alkalmasztam nagy sikerel fikusokon, fagyalon es carmonan.
Meg hoza tenem asztat hogy nem art egy kis B Vitamint adni neki, en alot sort keverek fele fele alapon vizel es aval fujom be , de csak az agakat.
Laci

Hirth János írta...

Szia,jó leirás,

Rab István írta...

Sziasztok
Sajnos így jártam,de remélem helyre jön.Majd teszek fel képet amennyiben megjelentek az ujj rügyek.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Én is így jártam, remélem meg tudom menteni a kis karmona fámat:( majd megírom pár nap múlva mi lett vele..

Névtelen írta...

Szeretnék köszönetet mondani Istvánnak, hogy a segítségével meg tudtam menteni a fámat, ami teljesen megkopaszodott és elszáradt. Azt hittem meg kell tőle válnom, de úgy tettem, ahogyan itt le volt írva, inkubátorba tettem és öntöztem. Pár nap múlva megnéztem és 3-4 apró rügyecskét láttam rajta! Visszacsomagoltam,majd pár nap elteltével szintén megnéztem és örömmel láttam, hogy az ágacskái telis-tele vannak rügyekkel. Ma, kb. (egy hóanp) elteltével a fám gyönyörűen ragyog szép, dús lombkoronával pompázik és napról napra csak nő! Ez a módszer tökéletes, ajánlom mindenkinek!:) Ráadásul első kis bonsaiom, amit én mentettem meg hála ennek az oldalnak, és István segítségének!

andreia írta...

hello most olvastam a fentieket.mar szinte egy honapja probalom megmenteni a kicsi famat,lehultak a levelei...most kiprobaltam a fenti modszert es bizok bene hogy mukodni fog.koszonom

Névtelen írta...

Szia!

Betettem az "inkubátorba" a Carmonámat. Egy hete van ott, de még semmi eredménye nincs. Vajon mit ronthattam el?

Névtelen írta...

Sziasztok

2 nappal ezelott en is becsomagoltam a famat mert lehullajtotta az osszes levelet es peneszes is lett a foldje (fogalmam sincs mitol). Amikor megneztem ma szinte az egesz fa peneszes volt. Fokent ott ahol elotte lemetszettem az elhalt agait.. Mi lehet a baja? Aki tud vmit irjon legyszi. Koszonom
A fa egy chenese elm.

Névtelen írta...

Kedves István!
Így az által írt segítséggel, melyet 2010-ben írtál, rá 3 évre nagy hasznát vettem. Bonsai amit kaptam kiszáradt, nem figyeltem. De most ,hogy meg tudtam menteni, Neked hála! Értem, hogy mi a lényege ennek a fának. Meghálálja a törődést, az életem része lett. "Új esélyt kaptam a fától, amit most nem dobok el."

Köszönöm!!!

Névtelen írta...

Hát a locsolás elég körülményes, mert gyorsan lefolyik a víz róla. Nektek mi a módszeretek?

Unknown írta...

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, ugyanis a gyermekeimtől karácsonyra kaptam a bonsait és nemtudom mitől de ledobálta a leveleit,de viszont hajt. Sajna úgy néz ki a szerncsétlen mint amikor egy növény csak a fényre tör.hosszú kopasz hajtásokat hoz.mit kell csináljak vele? kérem segítsetek, mert félek hogy elpusztul.
Köszönöm.: Ildikó

Névtelen írta...

Hello. A hosszú hajtásokat le kell vágni. A bonsai lènyege,hogy a nagy fa helyett pici fácskánk legyen, ami idősnek nèz ki... de youtubon van sok video róluk :)

Unknown írta...

Kedves Mindenki!

Mi lehet az oka, hogy az inkubátorba helyezett bonsai ágai hetek elteltével sem penészedtek be, viszont új hajtásoknak sincs semmilyen jele. Ha az inkubátor sem használt, hogyan lehetne segítenia fának?

noxvilll írta...

En is így jártam, Én jelenleg Angliában élek és itt nagy a páratartalom, gondolom ennek a zacskónak ez lenne a feladata

Krisz írta...

Sziasztok
Nekem egy Chinese elm tree bonsai fam van es mar masodjara csupaszodik le teljesen :(
Eloszor sztem az ontozes miatt. Kicsit sokat kapott a dragam. De most annyira oda figyelek ra h mar beteges amit muvelek. Es mar megint hullanak a levelei. Lehet kiprobalom ezt az inkubator dolgot.
Meg egy kerdes. Ha az ember elmegy nyaralni hogy locsolja a fajat? Mert sajnos most ez a masik nagy bajom. Nincs aki locsolja mig nem vagyok otthon. Help me !!!!

Unknown írta...

Lehet sok kicsit is,de jobb szereti az áztatásos módszert is,én azt vettem észre:D