2011. október 9., vasárnap

Itt az ŐSZ !

Jó régóta nem írtam már.Most neki látok.
Sok hozzászólás nem jött a nyáron,ismerősöktől.Csak a "spam" esek szemetelték tele a chat falamat.
El is gondolkodtam ,hogy érdemes-e folytatni ezt a "blogolást".Hisz az elején lelkes hozzászólok,"belklikkesedtek" és nem igazán szóltak hozzá a bejegyzéseimhez.
Sajnos a nyári melegben pár fám nem igazán bírta a kiképzést.De egy háborúban is a győzelemhez kell veszteség is.
Serissa fáim szépen virágoznak.Még a tavalyi dugványaimon is van pár sép kis virág.
Elkelzdem késízetni a bent teleltetett fáim helyét.Mert éjjelente már nem igazán merem kint hagynii őket.
Ezek a Kinai szil (ulmus parvifolia )ezercsillag fácska (serissa foetida)
Idei tavaszi dugványaim ,amikről bejegyzést is csináltam,elég szép számmal kigyökereztek.Jövőre mennek szabadföldbe ,hadd vastagodjanak.Ez acer bauergerianum,acer palmatum
Illetve jövő tavasszal szelektálok is .Lesz pár fám amik eladásra kerülnek.
Mert a létszám minden ősszel,tavasszal szaporodik,és nehezen bírok velük.Eladás lesz mezei szil,galagonya,juhar.Van egy nyárfám is amit tavasszal készítettem.

6 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

Szia!
Tényleg régóta nem írtál, de gondolom oka volt.
Én a teleltetéssel még várok, nekem még a fikuszok is kint vannak, az Ulmus Parvifolia pedig kint is marad. Én azt kint szoktam teleltetni és nagyon jól érzi magát a mínuszokban. Védelmet azért kap, mert teljesen beborítom fenyőkéreggel, de így simán kint telel. Ha van több Ulmusod és egyet nem sajnálsz, próbáld ki. Tapasztalatom szerint jobban érzi magát így, mint akár két ablak között.
Balázs

Rab István írta...

Szia Balázs
Van egy kisebb ulmusom.Lehet őt kint hagyom,de a nagyot nem merem.Mert nagy veszteség lenne ha nem élné át a telet.
Illetve a serissákat már ha meglesz a hely bent,jövőhéten éjszakára beviszem.
Az ok amiért nem írtam a munka volt.Illetve az a tény,hogy a hozzászólások nem igazán jöttek.Ami egy idő után elgondolkodtatja az embert.Mert ha senkinél nem jelentkezne akkor oké,mert nem ér rá irni senki senkinek.De igazából nálam nem jött csak és elgondolkoztam,a bejegyzéseim minősége vagy személyes oka lehet.Lehet kinél ez kinél az.De viszont az is biztos ,hogy nektek könnyebb.Akik közel vagytok,hogy összejöveteleken részt vegyetek.Több tapasztalat csere,könnyebb tanulás.De lehet bennem nincs meg az az "igazi" bonsai ráérzés.Nem tudok produkálni olyan eredeti alakítást amire érdemes lenne reagálni
Üdv István

Tóth-Szabó Balázs írta...

Te, azért én vitába szállnék veled, mert az én blogom sem, a shohinmaffia blog sem repedt szét a rengeteg hozzászólástól. De ne érdekeljen. Ha van mondanivalód, írd meg a blogodon, ha nincs, nincs. A munka mindenki életét befolyásolja, én így szoktam elpasszolna a tavaszi átültetéseket. Nyilván, ha kevesebb az időd a hobbidra, a tanulási folyamat is lassabb. De ez se aggasszon. Én kb. 15-16 éve csinálom ezt és nézd meg ahhoz képest hol tartok? Jóformán sehol. Ne aggasszon, hogy másokhoz képest hogy állsz, inkább motiváljon.
Jön a tavasz, a yamadori szezon, ha időd engedi irány az erdő, a szántőföldek széle, ahol a vadak rágnak, a magasfeszültségek allja, ahol láncfűrésszel tarolnak 3-5 évente. Nem kell hazavinni, csak a legjobbakat és akkor 5 év alatt komoly gyűjteményre tehetsz szert.
Na hajrá!
Balázs

Rab István írta...

Igen igazad van.Magamnak csinálom.Ha valakit érdekel hozzászól.Ennyi :)
Yamadorizni meg megyek ősszel is meg tavasszal is

Kovács Zoltán írta...

Szia!

NEHOGY ABBA HAGYD A BLOGOZÁST!
(elnézést a kiabálásért)

Az olyan amatőröknek, mint én az ilyen blog olvasgatása többet érnek mint bármelyik könyv (már amihez hozzá lehet jutni kis hazánkban).
A hasonló típusú blogok böngészésével többet tanultam 2-3 év alatt, mint eddig a könyvek tanulmányozásával 15 év alatt.
Hetente legalább egyszer, de van hogy többször is átnézem a blogodat.
Én is részben azért indítottam a blogomat, hogy kritikákat, tanácsokat, észrevételeket kapjak a 'kollégáktól', de ha nem érkeznek reagálások az egyes alakításokra azt sem bánom. Viszont lesz egy olyan dokumentáció a birtokomban (és persze másnak is), amiben nyomon követhető szinte minden egyes fa fejlődése.
Zoli

Rab István írta...

Szia Zoli
Nagyon köszönöm szavaid.Tényleg sokat számít,hogy vannak akik olvassák.
A fáid nagyon szuperek.Persze azért van sok ami még alakításra vár.De azok is a "jobbik" fajta alapanyagok
TE SE HAGYD ABBA !


ÜDV