2011. október 9., vasárnap

Pinus mugo,új szerzemény

Nyáron jutottam hozzá ehhez a fához.Nagyon szép formás a törzse .És egy szép drótozással igazán pompás kis fát lehet belőle kihozni.Tavasszal megritkítom és kidrótozom a lombpárnákat.Lehet beszélek egy klub tagjával és benézek egy alkalommal.Hogy ott hozzuk ezt létre

12 megjegyzés:

Tóth-Szabó Balázs írta...

Na! Erről beszéltem az előbb! Ez egy ígéretes alapanyag. Nézz meg annyi alakításról képeket, amíg a szemed bírja.
Balázs

Rab István írta...

Igen Balázs ,erről beszélek.De viszont a kevésbé jó alapanyag is kell a gyakorlás miatt

Tóth-Szabó Balázs írta...

Igen is, nem is. Lehet gyakorolni jó alapanyagon is. Tudom, sajnálja az ember, ha ront, de egy: ki mondta, hogy ront, kettő: nem lehet valamit annyira elrontani, hogy ne lehetne újra kezdeni. És egyébként mit gyakorolsz? Drótozás? Azt lehet élesben is, maximum újra drótozod. Metszés? Jó itt lehet tévedni, de akkorát nem. Japánok gyakran csak a törzset hagyják meg és az ágakat újra nevelik nulláról. Nem lehet akkorát hibázni.
Balázs

Rab István írta...

Ebben is igazat adok,de akkor ujjabb plusz évek várnak rám,ha nem a legoptimálisabb formát metszem neki.Bár az is igaz,ha nagyon elrontom,a törzsből egész új stílust lehet nevelni

Bollesz írta...

Sziasztok!

Tudom régen írtam meg minden, ezúton is ezer bocsi mindenkitől..
István, ez egy nagyon szuper alapanyag.. tényleg.. én is kinéztem egy faiskolában jónéhány alapanyagot.. kb 60E-t ott fogok hagyni jövőre.. Jegenyefenyővel és selyemfenyővel volt már valakinek dolga?

Rab István írta...

Szia Attila
Öröm újra itt látni téged is .Nekem volt balzsmafenyőm,de nem boldogúltam vele.Szerintem talaj problémám volt.Selyemfenyőm van ,de az nagyobb és az alakfa lesz

Tóth-Szabó Balázs írta...

Jegenyefenyőt nem érzem problémásnak, nekem ugyan nincs és nem is volt, de kezelhetőnek tűnik. Viszont a Selyemfenyő azért elgondolkodtató, főleg, hogy 15-20 cm-es tűi vannak...
Nem tipikus bonsai nevelésre alkalmas tulajdonság.
Ha elfogadsz egy tanácsot, vagy véleményt. Ha én azt tervezném, hogy 60 ezer Ft-ot áldozok növényre, inkább vennék 2-3 db minőségi yamadorit.
Balázs

Bollesz írta...

Nem Japán selyemfenyőre gondolok..
Bár akkor az nem is selyemfenyő, de olyan szép puha, selymes a tűlevele. Nem szúr. 30-40 cm kb a földben. oltvány, de nagyon jól néz ki. Ez a 60E ft. kb 15-18 növény.. kisebb nagyobb.. ki lesz nagyrésze ültetve a szabadba.. Fenyőknek milyen talajt tartatok a legideálisabbnak?

Rab István írta...

Tál választásban én szinte az internet összes olyan fáját átnézem,ami hasonlít ahhoz amilyen nekem van.Amihez tálat keresek.

Tóth-Szabó Balázs írta...

Latin név? Azzal nem lehet mellélőni. Fenyők talaja jó vízelvezető képességű kell legyen, mert a lábvizet nagyon nem tolerálják. A természetben a tűlevél avar, ami a fenyők alatt vastagon található, egy kissé savanyú. Ezt tőzeggel jól lehet pótolni. Mindenképpen tűző napra tedd, vagy ültesd.

Bollesz írta...

Szia Rabi!

MI lett ezzel a mugoval? kíváncsi vagyok, egy év után mit sikerült kihozni belőle?

üdv:
Bollesz

Rab István írta...

Szia Attila .

Épp most tervezek képeket készíteni .A múgó alakul,De .....de ...idő kell még neki .

Üdv